Bigos z kurczakiem

  • wyświetlono: 1335 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

A może bigos w lżejszym wydaniu? Zapraszam do wypróbowania.

Beatka659
  • 400min

Składniki

600 g kapusty kiszonej,
500 g piersi z kurczaka,
100 g boczku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 średnia cebula
0,5 szkl. suszonych grzybów,
2 łyżki oleju,
3 liście laurowe,
2 łyżeczki ziele angielskiego,
sól, pieprz.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Bigos z kurczakiem

  • 1. Dzień przed przygotowaniem bigosu namaczamy grzyby. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy umyte i pokrojone w cieniutkie paski (lub kostkę) piersi z kurczaka, smażymy na złoty kolor. Boczek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię, przesmażając chwileczkę. Kapustę płuczemy w czystej wodzie, odciskamy, drobno siekamy i wrzucamy do garnka, dodajemy cebulę, piersi z kurczaka, boczek, umytą i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz wlewamy pokrojone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz koncentrat. Dusimy około godziny do momentu aż kapusta będzie miękka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylabigos
 

Komentarze

Podobne przepisy

Bigos "pekiński"

Dodane przez: Cukiereczek

Bigos z kapusty pekińskiej

Bigos z kapusty pekińskiej przypomina...

Bigos z kiszonej kapusty

Dodane przez: myszka23

Bigos z kiszonej kapusty

Smaczny, tradycyjny bigos. Pierwszy...

Bigos z młodej kapusty

Dodane przez: agarybak76

Bigos z młodej kapusty

Z dodatkiem świeżych pomidorów,...

Bigos z cukinii

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Bigos z cukinii

Pyszny, w smaku podobny do bigosu...

bigos

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Bigos z kiszonej kapusty

Bigos dla każdego,pyszny i sycący

Bigos z kapusty kiszonej

Dodane przez: Kuchnia Marty

Bigos z kapusty kiszonej

Ile gospodyń, tyle przepisów na...