Bigos z jarmużem (wege)

4.47 (167 ocen)

Myślałam nad bigosem z jarmużu.Jednak znając swoją rodzinkę, wiedziałam, że mogą niechętnie podejść do takiej nowości.Postanowiłam więc zrobić bigos mieszany.Bardzo smaczny. Jarmuż mocno nie różni się w smaku od kapusty, jednak nadaje bigosowi trochę innego smaku.Polecam.

Składniki:

  • ok. 1kg kapusty białej
    500g jarmużu
    2 cebule
    2 łyżki oleju rzepakowego
    200g przecieru pomidorowego
    sól, pieprz
    kurkuma
Wystaw ocenę:

4.47 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z jarmużem (wege) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę siekamy. Z jarmużu pozbywamy się zdrewniałych części i kroimy drobno. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy woda do połowy wysokości warzyw. Solimy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie.
  • 2. Cebulę siekamy i przesmażamy na oleju rzepakowym.
    Gdy kapusta będzie już miękka, odlewamy wodę. Dodajemy przecier oraz cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Mieszamy. Dusimy wszystko jeszcze chwilę razem.

Porady

Uwaga: polecam użyć nożyc kuchennych przy jarmużu. Ułatwia to wycinanie zdrewniałych części.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować