Bigos farmerski z grzybami leśnymi

4.48 (192 ocen)

  • 60 min

Wiele jest odsłon bigosu ja sama eksperymentuje z tym daniem. Dziś wersja bigosu farmerskiego z grzybami z jesiennego zbioru.

  • 60 min

Składniki:

  • Ok 1 Kg. Kapusty kiszonej
    65 dkg różnej wędliny
    35 dkg grzybów ( u mnie mrożone z jesiennych zbiorów)
    1 duża cebula
    2 przeciery pomidorowe
    Tłuszcz do smażenia.
    Przyprawy:
    Liść laurowy / ziele angielskie / pieprz ziarnisty i mielony/ sól
    2 kostki rosołowe bulion warzywny
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos farmerski z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pogotować w garnku ok.10 min od zagotowania. Podczas gotowania kapusty dajemy przyprawy : liść laurowy / ziele angielskie / pieprz ziarnisty / sól oraz kostkę rosołowa.
    Wędlinę kroimy na kosteczkę ( wielkość według własnych upodobań) zapiekamy na tłuszczu.
    W oddzielnym rondelku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulkę pokrojona w kostkę wraz z umytymi i pokrojonymi w paski grzybami. Chwilę dusimy delikatnie podlewając wodą – pilnując żeby się grzyby nie przypaliły.
    W kolejnym etapie wszystko łączymy musimy przygotować sobie większy garnek. Wrzucamy obgotowaną kapustę wraz z wywarem następnie podsmażoną kiełbasę i na koniec grzyby z cebulką. Wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli mamy za dużo wody pozwalany niech trochę odparuje nam. Następnie dajemy przeciery pomidorowe doprawiamy jeszcze według potrzeb solą i pieprzem i zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować