Bieszczadzki smalczyk z rydzami

3 (2 ocen)

  • 60 min

Robiłam już wiele smalców, ale ten jest niesamowity. Warto iść na rydze zebrać i zrobić to cudo. Przechowujemy w lodówce, po zakręceniu na gorąco można przechowywać kilka miesięcy.

  • 60 min

Składniki:


  • 1/2 kg słoniny

    1/2 kg łopatki

    1/2 kg rydzów świeżych

    2 cebule

    5 ząbków czosnku

    pieprz świeżo mielony

    majeranek

    sól
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Bieszczadzki smalczyk z rydzami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedną część słoniny kroimy w drobną kostkę . Pozostałą część mielimy razem z mięsem w maszynce do mięsa, małe sito. Cebule obieramy i siekamy. Grzyby myjemy i kroimy w kosteczkę.
  • Bieszczadzki smalczyk z rydzami 2. Czosnek wyciskamy do miseczki. Zaczynamy od stopienia kosteczek słoniny. Następnie dodajemy zmielone mięso z słonina - mieszamy i topimy.

    Po ok 15 min dodajemy pokrojone rydze i posiekaną cebulę . Mieszamy i smażymy. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy smażymy ok 5 min.
  • 3. Na koniec dodajemy sól,m pieprz i majeranek do smaku. Smalec ma być pikantny. Rozkładamy do słojów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować