CHRZAN BIESZCZADZKI Z KURKUMĄ

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

Miałam okazję skosztować tego specjału podczas wycieczki w Bieszczady, w zimowy poranek do śniadania Ewa poczęstowała nas chrzanem z dodatkiem kurkumy. Różne chrzany jadłam i w skali od 1-10 ten przepis jest strzałem w 10 - tkę :). Dodaje ten przepis, bo Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i jeśl

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 6 małych słoików:


    1/2 kg chrzanu
    1 szklanka octu winnego
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki soli
    1 opakowanie żel fixu 3:1
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chrzan bieszczadzki z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Chrzan obrać i zetrzeć na wiórka, wymiesza z cukrem, octem winnym, solą i kurkumą. Odstawić na 15 minut.

    2. Podgrzewać 20 minut na małym ogniu przez 20 minut, mieszać. Zdjąć z ognia i wsypać środek żelujący. Mieszamy i gotujemy przez 1 minutę. Gorący chrzan przekładamy do słoików, nie pasteryzujemy.

    Chrzan podczas tarcia może doprowadzić do łez, więc polecam otworzyć szeroko okno i zrobić przeciąg, jak również dobrym sposobem będzie założenie gogli, żeby nie podrażnić oczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Kurkuma

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować