smalczyk z mięsem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

przepis na ten pyszny domowy smalczyk z mięsem dostałam latem od koleżanki z pracy; ale że były upały to zrobiłam dopiero teraz i szczerze polecam jeśli lubicie takie smarowidła do chleba. Oprócz mięsa potrzebujemy jeszcze smalcu i najlepiej jak byłby domowy...

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5kg karkówki
    800g smalcu
    3-4 ząbki czosnku
    2 cebule
    2 łyżeczki majeranku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasty

Smalczyk z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.
  • 2. W dużym rondlu roztapiamy trochę smalcu i partiami obsmażamy mięso. Kiedy całość już obsmażamy dodajemy resztę smalcu, zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszając smażymy mięso ok 1,5 godziny.
  • 3. Po tym czasie wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i majeranek. Smażymy dalsze 30 minut. Smalec przekładamy do słoików; zakręcamy i odstawiamy do zastygnięcia...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować