Ciasto biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PIECZEMY BISZKOPT: białka odzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier stopniowo na koniec a nastepnie po jednym żółtku. Dodajemy mąkę, proszek oraz olej i mieszamy ręcznie. Ciasto wykładamy na formę 23x28cm (którą wczęsniej smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą) Pieczemy w 180 stopniach - 40 minut.
Po wystygnieciu biszkoptu robimy poncz mieszając wszystkie składniki i polewamy go.
2.GALARETKA CZERWONA do dekoracji. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej i wylewamy na jakąs blaszkę tak żeby pożniej można było wyciąć kółka.
3.MASA PIANKOWA: Rozpuszczamy galaretkę czerwoną i studzimy. Kolejno ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Wystudzoną i powoli tężejącą galaretkę wlewamy do ubitej śmietanki i mieksujemy na niskich obrotach. Siekamy czekoladę na drobne kawałeczki i dodajemy do pianki - mieszamy łyżką .
Wylewamy na wystudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki.
4.MASA CHAŁWOWA: Z mleka i mąki gotujemy budyń. Do gorącego budyniu dodajemy kolejno żółtka i mieszamy.Następnie dodajemy 250 g pokruszonej chałwy i mieszamy- zostawiamy do wystudzenia. Ucieramy osobno masło i dodajemy wystudzoną masę budyniowo -chałwową. Masę wylewamy na piankę i wstawiamy do lodówki.
5.OZDOBY: Z przygotowanej dzień wcześniej galaretki czerwonej wycinamy kółka ( ja uzyłam kieliszka od szampana ) układamy je w odstępach na masie chałwowej. Kolejno przygotowujemy galaretkę zieloną według opakowania i studzimy. W tym czasie rozpuszczamy pół czekolady w kąpieli wodnej. Wystudzoną galaretkę zieloną wylewamy na ciasto tak aby nie zalać wycietych czerwonych kółek - odstawiamy do lodowki do zastygniecia. Gdy galaretka stężeje za pomocą szprycy i czekolady dekorujemy ciasto "rysując" biedronki:)
Komentarze