Ciasto biedronka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto dla małych i dużych łasuchów - na kazdą okazję :) Napewno zaskoczy gości swoim wyglądem jak i smakiem.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 3 jajka
    - 3/4 szklanki mąki
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 łyżki oleju
    - pół szklanki cukru

    PONCZ:
    -szklanka gorącej wody
    -3 łyżeczkii kawy rozpuszczalnej
    -2 łyżeczki cukru
    -2 łyżeczki spirytusu

    PIANKA RÓŻOWA:
    - 400 ml śmietanki 36 %
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 2 galaretki czerwone
    - pół kostki czekolady

    MASA CHAŁWOWA:
    -250 g chałwy
    -250 g masła
    -3 żółtka
    -1 szklanka mleka
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka mąki

    DEKORACJA
    -1 galaretka zielona
    -2 galaretki czerwone
    -pół kostki czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka Ciasto

Ciasto biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PIECZEMY BISZKOPT: białka odzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier stopniowo na koniec a nastepnie po jednym żółtku. Dodajemy mąkę, proszek oraz olej i mieszamy ręcznie. Ciasto wykładamy na formę 23x28cm (którą wczęsniej smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą) Pieczemy w 180 stopniach - 40 minut.

    Po wystygnieciu biszkoptu robimy poncz mieszając wszystkie składniki i polewamy go.
  • 2. GALARETKA CZERWONA do dekoracji. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej i wylewamy na jakąs blaszkę tak żeby pożniej można było wyciąć kółka.
  • 3. MASA PIANKOWA: Rozpuszczamy galaretkę czerwoną i studzimy. Kolejno ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Wystudzoną i powoli tężejącą galaretkę wlewamy do ubitej śmietanki i mieksujemy na niskich obrotach. Siekamy czekoladę na drobne kawałeczki i dodajemy do pianki - mieszamy łyżką .
    Wylewamy na wystudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki.
  • 4. MASA CHAŁWOWA: Z mleka i mąki gotujemy budyń. Do gorącego budyniu dodajemy kolejno żółtka i mieszamy.Następnie dodajemy 250 g pokruszonej chałwy i mieszamy- zostawiamy do wystudzenia. Ucieramy osobno masło i dodajemy wystudzoną masę budyniowo -chałwową. Masę wylewamy na piankę i wstawiamy do lodówki.
  • 5. OZDOBY: Z przygotowanej dzień wcześniej galaretki czerwonej wycinamy kółka ( ja uzyłam kieliszka od szampana ) układamy je w odstępach na masie chałwowej. Kolejno przygotowujemy galaretkę zieloną według opakowania i studzimy. W tym czasie rozpuszczamy pół czekolady w kąpieli wodnej. Wystudzoną galaretkę zieloną wylewamy na ciasto tak aby nie zalać wycietych czerwonych kółek - odstawiamy do lodowki do zastygniecia. Gdy galaretka stężeje za pomocą szprycy i czekolady dekorujemy ciasto "rysując" biedronki:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować