Biedaki u taty

4.5 (171 ocen)

  • 40 min

nauczył mnie tata a tatę babcia robić biedaki a ponieważ nie zawsze było co do jedzenia wymyśliła więc prostą i smaczną potrawę

  • 40 min

Składniki:

  • 500 gram ziemniaków ugotowanych
    1 jajo
    250 gram mąki zwykłej
    trochę mąki do wyrabaiania
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biedaki u taty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie tak jak na normalny obiad. Po ugotowaniu mielimy przez maszynkę do mięsa. Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce i wyrabiamy do jednolitej masy. Bierzemy trochę masy na rękę podsypują lekko mąką. Na rozgrzaną patelnie nalewamy olej i kładziemy nasze placuszki. Smażymy je do uzyskania złotego koloru z obu stron. Po usmażeniu kładziemy je na talerz i posypujemy cukrem pudrem lub zwykłym cukrem

Porady

można polać śmietaną, lub zrobić na słono według uznania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować