Białkowiec z jabłkami

4.49 (161 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto zawierające w swoim składnie tylko białka wyszło podobne do biszkoptu jednak bardziej zwarte i zbite.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    1 szklanka białek (6-7 białek)
    3/4- 1 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki letniego mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    szczypta soli

    Dodatkowo :
    2 jabłka
    po 1 łyżeczce cukru trzcinowego i brązowego
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Białkowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli na największych obrotach miksera. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Obroty miksera zmniejszamy i do piany dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko, ciągle ubijając. Staramy się robić to dość sprawnie i szybko ! Jeśli będziemy miksować za długo wyjdzie zakalec !
  • 2. Większa keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki, które w rzędach układamy na cieście. Jabłka posypujemy cukrem trzcinowym i brązowym. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 C przez 50-60 minut. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy nadal w środku na około 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować