Białkowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli na największych obrotach miksera. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Obroty miksera zmniejszamy i do piany dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko, ciągle ubijając. Staramy się robić to dość sprawnie i szybko ! Jeśli będziemy miksować za długo wyjdzie zakalec !
2.Większa keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki, które w rzędach układamy na cieście. Jabłka posypujemy cukrem trzcinowym i brązowym. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 C przez 50-60 minut. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy nadal w środku na około 10-15 minut.
Komentarze