Białkowiec przekładany

0 (0 ocen)

  • 60 min

Co zrobić z nadmiarem białek? Bałkowiec! :D Ostatnio zostało mi ich sporo po ajerkoniaku i nie wiedziałam co z nimi zrobić, ale na szczęście szybko znalazły zastosowanie. Dziś zapraszam na proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z białek, które jest smaczne, delikatne i puszyste.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka białek
    - 1 szklanka oleju
    - 1,5 szklanki drobnego cukru
    - 0,5 szklanki letniego mleka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 cukier waniliowy

    MASA KAKAOWA
    - 150 g masła
    - 3/4 szklanki cukru
    - 2 żółtka
    - 2 jajka
    - 1 łyżka kakao

    DODATKI
    - wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Białkowiec przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy stopniowo cukier (zwykły i waniliowy) oraz wlewamy na przemian olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 minut.
  • 2. PRZYGOTOWANIE MASY KAKAOWEJ: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz kakao i lekko zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dodajemy żółtka i jajka. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją szybko z ognia i studzimy.
  • 3. WYKOŃCZENIE: Ostudzony białkowiec dzielimy na równe części (ilość wedle uznania) i smarujemy każdą z nich masą kakaową, a następnie składamy. Wierzch ciasta również smarujemy cienką warstwą masy i posypujemy ją wiórkami kokosowymi. Życzę smacznego! :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować