Biała kiełbasa

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz.

Nie ma to jak domowa biała kiełbasa

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg karkówki, 1 kg łopatki, 1 kg boczku, czosnek, majeranek, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Biała kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyściłam z błon - podzieliłam na chude i przerośnięte tłuszczem. Tłustawe zmieliłam na standardowym sitku, chude na sitku 10 mm. Dodalam 5 dużych ząbków czosnku które przecisnęłam przez praskę, sól 18 g na kg mięsa, pieprz i majeranek do smaku. Wyrabiałam masę ok 30 minut. Gdy mięso robiło się kleiste dolewałam partiami szklankę wody poslodzoną łyżeczką cukru. Wyrobionym dobrze farszem nadziewałam ciasno jelita które moczylam wcześniej 20 minut w ciepłej wodzie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować