Biała dama z adwokatem

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz.

Oto moja wersja tego pysznego nie za słodkiego ciasta. Pięknie się prezentuje i równie dobrze smakuje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt na tortownicę 24x34 cm :
    8 jajek
    1 szkl. mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szkl. cukru kryształu
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    krem śmietanowo-serowy:
    500 ml śmietany 30 %
    1 kg sera z wiaderka
    puszka brzoskwiń
    10 łyżek cukru pudru
    4 łyżki żelatyny
    1/2 szkl. wody

    krem adwokatowy:
    1 szkl. adwokata
    2 szkl. mleka
    5 łyżek cukru kryształu
    budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    200 g masła

    dodatkowo:
    pół tabliczki białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Alkohole Wina

Biała dama z adwokatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Masę przelewany do wyłożonej papierem do pieczenia formy (tylko spód) i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. Krem śmietanowo-serowy: brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę przestudzić ale nie powinna być całkiem zimna. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno stopniowo dodając cukier puder. Porcjami dodawać ser a na koniec dodać żelatynę. Łyżką domieszać brzoskwinie.
  • 3. Krem adwokatowy: adwokata i szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać budyń i obie mąki. Wlać na gotujące mleko. Zagotować ciągle mieszając. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać zimną masę.
  • 4. Przełożenie: biszkopt-krem śmietanowo - serowy- biszkopt- krem adwokatowy- starta czekolada

Porady

Biszkopty możemy lekko nasączyć sokiem z brzoskwiń. Masło powinno mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Brzoskwinie Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować