Masa serowa:
1/2 L śmietanki 30 %
500 g zmielonego twarogu
6 łyżek cukru pudru
cukier wanilinowy
8 łyżeczek żelatyny
100 g białej czekolady (1/2 tabliczki)
puszka brzoskwiń
Masa budyniowa:
1/2 L mleka
1 łyżka mąki krupczatki
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
100 g białej czekolady
150 g masła
2 łyżki cukru
cukier wanilinowy
Ponadto:
puszka masy krówkowej
100 g wiórków kokosowych
Poncz:
3/4 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto Biała Dama
1.
Białka ubić z odrobiną soli i cukrem. Dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, dodać olej, ponownie wymieszać i wylać do formy wyłożonej pergaminem o wym. 26x34 cm. Piec ok. 1 godziny w temp. 160 stopni. Przestudzony biszkopt przekroić na 3 równe części.
2.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać zmielony twaróg oraz roztopioną białą czekoladę. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklance wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlać do masy serowej. Dodać pokrojone brzoskwinie. Pierwszą część biszkoptu nasączyć ponczem i wyłożyć masę serową. Przykryć drugą częścią biszkoptu i lekko docisnąć. Nasączyć ponczem.
3.
Z pół litra mleka odlać pół szklanki, dodać budyń i mąkę krupczatkę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ugotować budyń, do gorącego budyniu dodać masło, zmiksować, dodać roztopioną białą czekoladę, ponownie zmiksować i wylać na biszkopt. Przykryć trzecim blatem biszkoptu, lekko docisnąć.
4.
Wierzch ciasta posmarować masą krówkową i i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze