Ciasto BIAŁA DAMA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciacho puszyste, pyszne --wygląda i smakuje wybornie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
    6 jajek
    24 dag cukru
    24 dag mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    SKŁADNIKI NA MASĘ:
    25 dag sera białego--mielonego
    1/2 l. śmietany kremówki 36%
    2 opakowania śmietany "śnieżka"
    2 galaretki cytrynowe
    3 łyżki cukru
    DODATKOWO:
    1 dżem brzoskwiniowy
    POSYPKA:
    1/3 kostki masła lub margaryny
    10 dag wiórek kokosowych lub płatków migdałowych
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto biała dama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT.:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka-ubić na puch. Następnie mąkę wymieszać z proszkiem ,delikatnie połączyć z masą jajeczną. Upiec biszkopt. Po wystudzeniu przekroić na pół.
    MASA:
    Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody--wystudzić. Ser ucieramy z cukrem dodajemy tężejącą galaretkę--mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę + dwie śnieżki.Delikatnie przekładamy łączymy śmietanę z serem. Powstałą masą przekładamy biszkopt. Odstawiamy do stężenia.
    Wierzch biszkoptu smarujemy dżemem i posypujemy posypką.
    Składniki posypki smażymy na patelni na złoty kolor, zimną posypka posypujemy ciasto.

Porady

Śmietana kremówka lepiej się ubije jeśli ją wcześniej schłodzimy w lodówce.dżem brzoskwiniowy możemy zastąpić innym np.truskawkowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować