Ciasto Biała Dama

  • wyświetlono: 2183 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Jasny biszkopt, biała czekolada, mleko skondensowane, mascarpone i do tego kokos. Biszkopt nasączony jest likierem kokosowym, który dodałam również do kremu. Wkładka w środku to coś na kształt galaretki z białej czekolady i słodzonego mleka skondensowanego. I krem kokosowy z serka mascarpone. Pyszne

Świat Wypieków

Składniki

Biszkopt:

4 jajka
100g drobnego cukru
130g mąki tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka z 1/4 laski wanilii

Galaretka z białej czekolady:

170g białej czekolady
15g żelatyny
300ml słodzonego mleka skondesowanego
odrobina zimnej wody
150ml śmietanki kremówki (30%)

Krem kokosowy:

400g serka mascarpone (musi być dobrze schłodzony)
150ml śmietanki kremówki (30% – również dobrze schłodzona)
3-4 łyżki cukru pudru
3-4 łyżki likieru kokosowego (np. Canari)
3/4 szklanki kokosu

Do nasączenia:

100ml likieru kokosowego
2-3 łyżki przegotowanej wody

Polewa:

140g białej czekolady
50g masła

Dodatkowo:

kokos do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Biała Dama

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić je z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania, stopniowo dodawać cukier wymieszany z ziarenkami wanilii i ubijać do momentu uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Dodawać po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach. Bezpośrednio do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Całość przelać do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut. Całkowicie wystudzić.
  • 3. Przygotować galaretkę. Żelatynę przełożyć do małej miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody. Żelatyna musi być przykryta wodą. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: czekoladę przełożyć do żaroodpornego naczynia i ustawić na garnuszku z lekko gotującą się wodą i w ten sposób rozpuścić ją, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Należy uważać, aby woda nie dotykała dna miseczki, ani nie gotowała się zbyt mocno. Garnuszek zestawić z palnika, pozostawiając na nim miseczkę z czekoladą. Do innego garnuszka przelać 75ml śmietany kremówki i napęczniałą żelatynę i podgrzewać na wolnym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wymieszać i powoli przelać do białej czekolady delikatnie mieszając. Dolać mleko skondensowane i ponownie dobrze wymieszać. Dalej pozostawić całość na garnuszku z gorącą wodą. Pozostałe 75ml kremówki ubić z 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Dodać do czekoladowej masy i bardzo delikatnie wymieszać. Foremkę do tarty (ø18cm) z wyciąganym spodem bardzo cienko posmarować olejem, następnie przelać do niej masę czekoladowo-mleczną i wstawić do lodówki na 2-3 godziny do zastygnięcia. Olej ułatwi nam wyciągnięcie galaretki z foremki.
  • 4. Przygotować krem kokosowy. Serek mascarpone i kremówkę przełożyć do misy miksera i miksować na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Dodać cukier i ponownie zmiksować. Masa powinna stać się dość sztywna. Dodać kokos i likier i dobrze wymieszać.
  • 5. Likier do nasączenia rozcieńczyć przegotowaną wodą.
  • 6. Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki. Jeden z nich ułożyć w tortownicy i mocno nasączyć likierem kokosowym, następnie posmarować cienką warstwą kremu kokosowego. Na to bardzo delikatnie wyłożyć galaretkę czekoladową i przykryć pozostałym kremem, pamiętając, aby rozsmarować krem również po bokach galaretki. Całość nakryć drugim biszkoptowym blatem, który również należy nasączyć likierem.
  • 7. Aby przygotować polewę należy rozpuścić czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Polewę od razu rozsmarować na cieście i posypać kokosem.
  • 8. Bardzo eleganckie ciasto, które znakomicie sprawdzi się również jako tort, a galaretka z białej czekolady jest miłą niespodzianką.

Porady

Biszkopt można przygotować dzień wcześniej. Wtedy łatwiej będzie go przekroić.

Polewę można również przygotować z białej czekolady i śmietanki kremówki: 120g śmietanki podgrzewamy prawie do wrzenia, dodajemy do niej 150g białej czekolady i rozpuszczamy mieszając. Pozostawić do przestudzenia i rozsmarować na cieście, posypać kokosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortbiszkoptkokosbiała czekoladamascarponekrem kokosowylikier kokosowyprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Biała Dama

Dodane przez: ugotujiprzetestuj

Tort Biała Dama

Biała Dama to lekkie ciasto na...

Biała dama

Dodane przez: Dominika22

Biała Dama

Jeśli zamiast biszkoptu użyjemy...

ciasto 'różowa 'Dama'

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Ciasto 'różowa Dama'

Różowa Dama subtelna, delikatna...

“Dama kier”

Dodane przez: mzka

Ciasto “Dama kier”

Już niedługo walentynki. Pyszne...

Sernik na zimno

Dodane przez: Bożena1960

Serniczek na zimno - Biała dama

Chciałabym podzielić się z Wami...

Białe ciasto

Dodane przez: zauberi

Białe ciasto

Łatwe w przygotowaniu białe ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE