Biała bułka przedwojenna

0 (0 ocen)

Ostatnio coraz częściej sama piekę pieczywo. Taki pszenny chlebek zawsze piekła moja mama gdy byłam mała. Teraz ja taki piekę...

Składniki:

  • 55 dag mąki pszennej,
    4 dag świeżych drożdży,
    1/2 szkl. mleka,
    jajko,
    2 łyżki margaryny,
    2 łyżki cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Biała bułka przedwojenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Białą bułka przedwojenna 2 1. Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15min. Resztę mąki zmieszać z wyrośniętym rozczynem, jajkiem rozmąconym z łyżką cukru, stopioną margaryną oraz 5 łyżkami ciepłej przegotowanej wody. Zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić na 40min w ciepłe miejsce. Ponownie zagnieść i podzielić na 2 części. Dwie keksówki o dł. 20cm natłuścić i wysypać cienko kaszką manną. Odstawić na kolejne 30min. Posmarować kilkoma łyżkami mleka, piec ok. 30 min w temp. 200st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
bułka paryska

4.48 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bułka paryska

Magda_Z Pyszna bułka śniadaniowa. 2 godz.

To może cię zainteresować