Bezowy torcik - jesienne róże

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Serce z bezowych róż. Wykwintny deser z bitą śmietaną ze świeżymi brzoskwiniami i granatem.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Beza włoska:
    1 szklanka białek
    2 szklanki cukru
    szczypta soli
    płaska łyżeczka cream of tartar
    125 ml wody

    Bita śmietana:
    250 ml schłodzonej śmietanki 36%
    łyżka mascarpone
    łyżeczka esencji waniliowej

    2 brzoskwinie
    pestki z połowy z granatu

    różowy i zielony barwnik spożywczy
    tylki: do płatków róż, liści i otwarta gwiazda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Beza

Bezowy torcik - jesienne róże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • beza 1. Do rondelka wsypuję cukier zalewam wodą. Na wolnym ogniu doprowadzam do zagotowania syropu.
  • BEZA 2. W dzieży robota planetarnego końcówką rózga ubijam na sztywno białka z solą i cream of tartar. Nie spuszczam z oczu gotującego się syropu.
  • beza 3. Syrop gotujemy do temperatury 120 °C.
  • beza 4. Osoby które nie posiadają termometru mogą sprawdzić gotowość syropu metodą twardej kulki. Trochę syropu nabieram na łyżeczkę i wpuszczam do kubka z zimną wodą.
  • beza 5. Jeśli syrop w wodzie daje się uformować w twardą kulkę to znaczy że jest gotowy.
  • beza 6. Do sztywno ubitych białek nie przerywając ubijania cienką strużką wlewam syrop.
  • beza 7. Po dodaniu całego syropu krem ubijam jeszcze 15-20 sekund. Gotowy krem jest lekki, puszysty i trzyma formę.
  • beza 8. Na papierze do pieczenia na spodniej stronie rysuję kontury 2 serc. Papier umieszczam na blasze piekarnikowej. 1/2 kremu bezowego pozostawiam niezabarwioną, 1/4 pozostałego kremu barwię na różowo i 1/4 na zielono. W worku cukierniczym umieszczam tylkę do płatków róż. W worku na brzegu od węższego końca tylki umieszczam różowy krem a biały od szerszego. Na szpilce do kwiatów formuję róże a następnie zdejmuję i układam na przygotowanym papierze. Róże układam w kształt serca.
  • beza 9. W przestrzenie między różami tylką do listków wyciskam z zielonego kremu liście.
  • beza 10. Tylką otwarta gwiazda formuję 2 serce. Bezowe serca suszę w piekarniku w temperaturze75- 80°C 3 godziny.
  • beza 11. Brzoskwinie obrałam pokroiłam w kawałki z połówki granatu wysypałam pestki.
  • beza 12. Zimną śmietankę umieszczam w wysokim naczyniu dodaję mascarpone i miksuję do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec ubijania dodaję esencję waniliową. Ubitą śmietanę umieszczam w worku cukierniczym z założoną tylką sferyczną. Wyciskam śmietanę na spód bezowy.
  • beza 13. W śmietanę wciskam owoce. Przykrywam sercem z róż. Torcik jest gotowy jest do spożycia.

Porady

Torcik najlepiej spożyć od godziny do dwóch od przełożenia bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Bita śmietana Cukier Brzoskwinie Granat

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować