Bezowy torcik - jesienne róże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wsypuję cukier zalewam wodą. Na wolnym ogniu doprowadzam do zagotowania syropu.
2.W dzieży robota planetarnego końcówką rózga ubijam na sztywno białka z solą i cream of tartar. Nie spuszczam z oczu gotującego się syropu.
3.Syrop gotujemy do temperatury 120 °C.
4.Osoby które nie posiadają termometru mogą sprawdzić gotowość syropu metodą twardej kulki. Trochę syropu nabieram na łyżeczkę i wpuszczam do kubka z zimną wodą.
5.Jeśli syrop w wodzie daje się uformować w twardą kulkę to znaczy że jest gotowy.
7.Po dodaniu całego syropu krem ubijam jeszcze 15-20 sekund. Gotowy krem jest lekki, puszysty i trzyma formę.
8.Na papierze do pieczenia na spodniej stronie rysuję kontury 2 serc. Papier umieszczam na blasze piekarnikowej. 1/2 kremu bezowego pozostawiam niezabarwioną, 1/4 pozostałego kremu barwię na różowo i 1/4 na zielono. W worku cukierniczym umieszczam tylkę do płatków róż. W worku na brzegu od węższego końca tylki umieszczam różowy krem a biały od szerszego. Na szpilce do kwiatów formuję róże a następnie zdejmuję i układam na przygotowanym papierze. Róże układam w kształt serca.
9.W przestrzenie między różami tylką do listków wyciskam z zielonego kremu liście.
10.Tylką otwarta gwiazda formuję 2 serce. Bezowe serca suszę w piekarniku w temperaturze75- 80°C 3 godziny.
11.Brzoskwinie obrałam pokroiłam w kawałki z połówki granatu wysypałam pestki.
12.Zimną śmietankę umieszczam w wysokim naczyniu dodaję mascarpone i miksuję do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec ubijania dodaję esencję waniliową. Ubitą śmietanę umieszczam w worku cukierniczym z założoną tylką sferyczną. Wyciskam śmietanę na spód bezowy.
13.W śmietanę wciskam owoce. Przykrywam sercem z róż. Torcik jest gotowy jest do spożycia.
Porady
Torcik najlepiej spożyć od godziny do dwóch od przełożenia bitą śmietaną.
Komentarze