Czekoladowe gniazda bezowe z mascarpone i frużeliną wiśniową

  • wyświetlono: 390 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Po kilku próbach dochodzę do wniosku, że najzwyklejsza w świecie, królowa ciast- beza- mnie nie lubi. Nie lubi to chyba zbyt delikatnie powiedziane, bo gdyby mnie nie lubiła, to przynajmniej bez jakiegoś specjalnego wyglądu, ale dałoby się zjeść. Moich się nie dało. Ona wręcz mnie nienawidzi, śmiem twierdzić. Ale znalazłam na to sposób, który póki co, odpukać!- się sprawdza. Zamiast dużej bezy, robię małe gniazda, które wysychają bez problemu, bez kruszenia i bałaganu, a dodatkowo nie musisz kroić ich nożem, bo taką jedną, to każdy zje :) Tym razem postawiłam na czekoladową nutę, sami zobaczcie jak pięknie wyszło :)

Joanna Tokarz
  • 6 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Składniki na 6 sztuk:

3 białka
160g drobnego cukru
2 łyżki kakao
Szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny

Krem:
200ml śmietanki 30%
125g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 op. śmietanfix

Frużelina wiśniowa:
300g drylowanych wiśni
⅓ szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ opakowania galaretki wiśniowej

Dodatkowo:
Tarta gorzka czekolada do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowe gniazda bezowe z mascarpone i frużeliną wiśniową

  • 1. Białka ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy całkowicie uzyskamy sztywną pianę, dodajemy partiami cukier. Piana ma być ciągnąca i błyszcząca. Na końcu dodajemy sok z cytryny, a po wymieszaniu- przesiane kakao które łączymy z pianą za pomocą szpatułki. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z założoną końcówką „gwiazdką” i wyciskamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia najpierw spód, zaczynając od środka i spiralnie zakręcając aż po boki, tak by środek gniazdka pozostał pusty. Powtarzamy czynność 6 razy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150⁰C i skręcamy od razu do 120⁰. Suszymy bezy przez 1½ godziny, a następnie pozostawiamy je w uchylonym piekarniku aż do całkowitego wystudzenia.
    W tym czasie przygotowujemy frużelinę.
    Wiśnie przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody i wlewamy do wiśni, mieszamy. Wsypujemy galaretkę wiśniową, mieszamy by się dobrze rozpuściła i odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Przed podaniem ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, mascarpone oraz śmietanfixem. Wykładamy krem na środek gniazdek, a na bokach robimy ozdobne rozetki. Na wierzchu układamy tężejącą frużelinę wiśniową i posypujemy tartą czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezaz krememz owocamidomowe wypiekigniazdka bezowe

Komentarze

Podobne przepisy

deser czekoladowo-wiśniowy

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Deser czekoladowo-wiśniowy z mascarpone

Deser nieziemsko pyszny ! Doskonały...

tort ananasowy

Dodane przez: rozaroza

Tort kakaowy z frużeliną ananasową i masą...

Pyszny torcik, pierwszy raz taki...

Tort bezowy

Dodane przez: wronulka1

Tort bezowy z malinami i mascarpone

Rozkosz dla podniebienia.

image-13jpncq

Dodane przez: beniawojt

Rolada bezowa z mascarpone i truskawkami

Wspaniały deser dla małych i dużych...

Tort bezowy z białą czekoladą i mascarpone

Dodane przez: koma61

Tort bezowy z białą czekoladą i mascarpone

Deser bardzo kaloryczny, ale jest...

image-0gb5nya

Dodane przez: kuchniamaryny

Deser z frużeliną wiśniową

Zapraszam kochani na pyszny deser...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE