Beza Pavlova

4.98 (174 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i mascarpone oraz owocami

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Podkłady bezowe:
    - 6 białek z jaj kurzych
    - 300g cukru (drobnoziarnisty, lub lekko zmielony)
    - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka octu winnego (jeżeli nie dysponujemy octem winnym to można go zastąpić octem balsamicznym lub sokiem z cytryny - efekt podobny)
    - mała szczypta soli (dzięki niej piana lepiej się ubije)

    Bita śmietana - mascarpone
    125 g mascarpone, zimnego
    cukier puder - wedle uznania, ja dodaję 2 łyżki ;)
    1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej 30% lub 36%, b. zimnej

    Owoce, polewa
    owoce sezonowe lub owoce z puszki
    3 łyżki płynnego miodu, polecam też marakuję
Wystaw ocenę:

4.98 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Beza pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Uruchomić piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni. Beza zaraz po ubiciu powinna trafić wprost do ciepłego piekarnika. Podczas ubijania piany przygotuj też blachę lub dwie z papierem do pieczenia.
    Jeżeli chcesz dwa podkłady bezowe potrzebne będą dwie blachy.
  • 2. Do suchego i czystego naczynia wbić 6 białek, dodać małą szczyptę soli.
    Ubijamy na sztywną pianę.
  • 3. Nie przerywając ubijania zmniejszamy trochę obroty dodajemy małymi porcjami cukier. Nie spiesz się z dodawaniem cukru. Całość rozkładamy w czasie ubijając ciągle przez ok. 6-7 minut. Piana białkowa powinna być lśniąca i sztywna.
  • 4. Gdy dodamy już cały cukier - na koniec dodajemy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i łyżeczkę octu winnego. Ubijamy jeszcze 20-30 sek.
  • 5. Jeżeli chcemy otrzymać jeden wielki podkład pusty w środku to wylewamy całą pianę białkową na przygotowaną wcześniej blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Jeżeli potrzeba dwa podkłady to trzeba użyć dwóch blach wyścielonych papierem do pieczenia. Jeżeli mają to być podkłady równe używamy szprycy i nią wyciskamy kopki jedna obok drugiej. W ten sposób otrzymamy równy podkład bezowy.
  • 6. Bezę wypiekamy najpierw w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 5 minut, dalej skręcamy temperaturę do 150 stopni i wypiekamy jeszcze 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę aż do całkowitego wystygnięcia.

    Jeżeli mamy 2 podkłady umieszczamy je na środkowych półkach w piekarniku.
  • 7. Ubijanie śmietany:
    Robimy to tuż przed podaniem tortu

    W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy płaską łyżkę żelatyny i pozostawiamy do przestygnięcia na 3-4 minuty przed ubijaniem kremu.
  • 8. Do czystego, suchego i schłodzonego naczynia wlewamy zimną śmietanę 30%-36% ok 125ml. Ubijamy ok (1-1,5 min). Jeżeli temperatura śmietany była w porządku powinna po takim czasie już zmienić konsystencję na lekko ubitą. Nie przerywając ubijania wlewamy żelatynę i dodajemy dwie kopiaste łyżki cukru pudru oraz serek mascarpone ok 125ml. Ubijamy i obserwujemy :).
    Gotowy krem wykładamy na zimne podkłady bezowe lub składamy torcik piętrowy. Dodajemy umyte i osuszone owoce na wierzch i w środek przy 2 podkładach, polewamy miodem, marakują i tort mamy gotowy (wariacje dowolne).
    Smacznego!
    Tort trzeba przechowywać w chłodnym miejscu - najlepiej w lodówce lub chłodni.

Porady

Wskazówki: - przed ubijaniem piany z białek upewnij się, że białka zostały oddzielone bardzo starannie od żółtek (nawet najmniejsza ilość pozostawionego żółtka może zepsuć całe działania) - naczynie miksujące musi być idealnie czyste i suche (nawet najmniejsze zanieczyszczenia utrudnią uzyskanie idealnej piany, nie ma co liczyć na to że "może się uda") - białka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej konsystencji (nie ubijamy też za długo aby nie przebić białek, bo będą się później trudno formować)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować