Ciasto batonik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ciemne
W misce wymieszać wszystkie składniki suche.
W drugiej misce ubić same białka z cukrami na sztywno,następnie dodać żółtka ,ocet i wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyspaną mąką foremkę .
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Beza orzechowa
Białka ubić z cukrem na puch,dodać stopniowo pozostałe składniki i delikatnie wymieszać
Ciasto wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną papierem foremkę.
Piec przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Masa kokosowa
Mleko zagotować i zalać wiórki kokosowe i odstawić na 1 godzinę.
Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzącej wody.Przestudzić.
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką i wymieszać mikserem na najniższych obrotach, na końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.Podzielić na dwie części.
Masa kajmakowa
Cukier,żółtka,mąkę i proszek budyniowy dokładnie zmiksować dodając 1/2 szklanki mleka.
Resztę mleka zagotować i wlać masę budyniową i ugotować budyń.
Po przestudzeniu zmiksować z miękkim masłem i kajmakiem.
Z gotowej masy odłożyć na bok 6 łyżek do dekoracji.
Do pozostałej masy dodać posiekane batony i czekolady.
Masę podzielić na dwie części
Przełożenie ciasta:ciasto ciemne-masa kajmakowa-masa kokosowa-beza orzechowa-masa kajmakowa-masa kokosowa -dekoracja dowolna.
Całość dobrze schłodzić.
Porady
Ciasto można też udekorować potartą czekoladą lub orzechami.
Komentarze