Batonik serowy w czekoladzie

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne twarogowe batoniki, polane czekoladą. Nie tylko dla dzieci;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300g twarogu półtłustego
    30g masła
    2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej wg uznania)
    ziarenka z laski wanilii
    4 herbatniki (u mnie digestive)
    łyżka gęstej konfitury (najlepiej z dużymi kawałkami owoców)
    50g gorzkiej czekolady (mlecznej lub deserowej)
    biała czekolada do dekoracji
    olej do smarowania

Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony

Batonik serowy w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg wyłożyć na gazę, położyć na sicie, przygnieść czymś ciężkim, żeby serwatka odciekła, zostawić na ok godzinę.
    Twaróg przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito, wymieszać z masłem, cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.
    Obręcz posmarować cienko olejem, żeby łatwiej było ją zdjąć po uformowaniu masy.
    Na herbatniku postawić obręcz, włożyć masę serową, w środku zrobić wgłębienie, napełnić konfiturą, przykryć masą serową, za pomocą wypychacza zdjąć obręcz.
    W ten sposób uformować kolejno pozostałe batoniki.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Każdy batonik polać czekoladą, rozsmarowując ją też po bokach. Z wierzchu udekorować białą czekoladą, pozostawić do zastygnięcia.
    Gotowe ciastka przechowywać w lodówce.

    Smacznego!

Porady

Wersja w silikonowych foremkach (prostokątne, 10x3cm): foremki wysmarować czekoladą (jak na pralinki), napełnić masą serową, zalać czekoladą, pozostawić do zastygnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Serek Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować