Barszczyk czerwony i uszka mięsne

4.49 (178 ocen)

  • 30 min

Kulinarna radość mojego męża:)

  • 30 min

Składniki:

  • buraki ( ok. 500g)
    1 marchewka
    1 pietruszka
    6-7 cm pora
    1 plaster selera o grubości 1,5 cm
    2 litry wody
    1 łyżeczka soli
    1 szklanka koncentratu buraczanego
    2 łyżeczki cukru
    2-3 łyżki octu
    350 g mąki typ 650
    1/2 łyżeczki soli
    gorąca woda-ile zbierze ciasto-u mnie około 180 ml
    280 g mięsa rosołowego (drobiowego lub mieszanego)
    1 cebula
    1,5 łyżki sosu sojowego
    pieprz
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Uszka

Barszczyk czerwony i uszka mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa na barszcz 1. Barszcz: Do garnka wlać wodę, wsypać sól i zagotować wodę. Buraki umyć, osuszyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka i gotować do miękkości. Pozostałe warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Por zostawić w całości. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki cienkie. Seler w małą kostkę. Gdy buraki będą na wpół miękkie wrzucić pokrojone warzywa i gotować całość do miękkości. Pod koniec gotowania wlać koncentrat buraczany wymieszany w miseczce z chochlą wywaru i cukrem. zagotować. Zdjąć z ognia i dodać ocet( po 1 łyżce i kontrolować jego kwaśność).
  • farsz do pierogów 2. Farsz do pierogów: Mięso przełożyć do blendera i zmiksować ale niezbyt drobno. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać mięso i chwilę razem smażyć. Doprawić sosem sojowym i pieprzem. Jeśli farsz będzie za suchy i będzie się rozpadać ( pamiętajmy,że do pierogów go szykujemy), dolać 2-3 łyżki wody aby wszystko związała. Odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotowanie pierogów 3. Pierogi: Do miski przesypać mąkę, dodać sól i stopniowo wlewać wodę. Wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu,aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przekroić je na 4 części. Rozwałkować na placek o grubości 2--3 mm i wycinać kwadraty. Na każdym kwadracie układać po dużej łyżeczce farszu i zlepiać pierogi ( najpierw skleić ze sobą przeciwległe rogi a potem resztę pieroga). Czynność powtarzać z kolejnymi kawałkami ciasta i farszem. W garnku zagotować wodę z łyżką soli i oleju. Na wrzątek wrzucać partiami pierogi i gotować je od momentu wypłynięcia około 2-3 minut (można wyjąć jednego i skosztować czy ciasto jest już miękkie czy jeszcze nie). Pierogi wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na talerz po kilka sztuk, aby się nie skleiły. Barszcz ponownie zagrzać. Na talerz wyłożyć kilka uszek i zalać gorącym barszczem. Przed podaniem można posypać natka lub koperkiem, albo jednym i drugim. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować