Barszcz z uszkami

0 (0 ocen)

Obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu .

Składniki:

  • 1 kg buraków

    1 marchew

    2 l bulionu warzywnego

    5 suszonych grzybów

    1 łyżka domowej vegety

    1 łyżka świeżo mielonej soli morskiej

    świeżo mielony zielony pieprz

    5 ziaren ziela angielskiego

    sok z 1/2 cytryny



    uszka :

    1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania

    20 suszonych grzybów

    1 duża cebula

    sól , pieprz

    łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki i marchew obrać , umyć i pokroić w plasterki .

    Zalać bulionem .

    Dodać suszone grzyby .

    Doprawić vegetą , solą , pieprzem , dodać również ziele angielskie .

    Gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw .

    Pod koniec gotowania wlać sok z cytryny .

    Zupę przecedzić .
  • 2. Na patelni zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę .

    Dodać ugotowane do miękkości i drobno pokrojone grzyby , wymieszać .

    Doprawić solą i pieprzem .

    Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .

    Wlać 1 szklankę wrzątku i starannie wymieszać łyżką .

    Gdy mąka wchłonie całą wodę , wyrobić rękami gładkie ciasto .

    Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy , a następnie za pomocą filiżanki wyciąć z niego krążki .

    Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi i formując uszka .

    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .
    Uszka gotować 2 minuty od wypłynięcia .
  • 3. Podgrzany barszcz podawać z uszkami .

Porady

Barszcz nie może się zagotować , bo straci kolor .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować