Barszcz Lwowski

  • wyświetlono: 872 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepis dostałam od babci .

  • 30min

Składniki

50 dag wołowiny z kością
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
1 liść laurowy po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
1 cebula z wbitym goździkiem
50 dag małych czerownych buraków
2 cytryny
20 dag konfitur z rajskich jabłek
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka majeranku
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Barszcz Lwowski

  • 1. Ugotować rosół z mięsa i włoszczyzny z dodatkiem cebuli , liścia laurowego , ziaren ziela angielskiego i pieprzu .
  • 2. Buraki wyszorować i upiec w piekarniku , a następnie obrać je i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce .
  • 3. Obrane cytryny pokroić na plasterki , usuwając pestki .
  • 4. Buraki , cytryny i konfiturę z rajskich jabłek włożyć do rondla , zalać przecedzonym rosołem i chwilę gotować .
  • 5. Dodać pokrojone w kostkę ugotowane mięso i majeranek , doprawić do smaku solą i pieprzem , wlać rozmieszaną z mąką śmietanę , wymieszać i podgrzać .
  • 6. Podawać z ziemniakmi z powy polanymi masłem .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babcibarszcz
 

Komentarze

Podobne przepisy

Barszcz czwerwony

Dodane przez: magdzia44448

BARSZCZ CZERWONY

Esencjonalny i pyszny barszcz....

image-0ogemuh

Dodane przez: karolinajedynak24

BARSZCZ CZERWONY

Pamiętam jak taki barszcz czerwony...

Barszcz wołyński

Dodane przez: Gregorhspeed

Barszcz wołyński

Barszcz ukraiński ma 39 odmian....

Barszcz zabielany

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Barszcz zabielany

Trudno mi uwierzyć, że w dzieciństwie...

Barszcz czerwony bez zakwasu

Dodane przez: trzpiotkawkuchni

Barszcz Czerwony bez zakwasu

By podać na wigilii (i nie tylko)...

barszcz...........

Dodane przez: Konto nieaktywne

Barszcz ………..

Celowo nie podaję nazwy tego barszczu....