Delikatna Kremówka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od babci .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    6 jajek
    18 dag cukru
    18 dag mąki ziemniaczanej
    2 łyżki stołowe kakao
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oliwy lub oleju
    Na krem:
    1/2 l. śmietany kremówki (30-36%)
    5 łyżeczek cukru
    cukier waniliowy'
    1 łyżeczka żelatyny
    Do nasączenia
    3/4 szklanki herbaty
    kieliczek rumu '
    2 łyżeczki cukru pudru

Delikatna kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubić na parze , schłodzić .
  • 2. Dodać przesianą mąkę,kakao,proszek do pieczenia i oliwę.
  • 3. Lekko wymieszać .
  • 4. Włożyć ciasto do blachy wyłożonej pergaminem i piec około 30 min w tem . 200 stopni C.
  • 5. Po wystudzeniu przekroić na 2 równej długości placki .
  • 6. Przygotować krem:
    Dobrzę schłodoną śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym .
    Dodać serek homogenizowany i namoczoną w 2 łyżkach wody żelatynę .
    Szybko wymieszać i wyłożyć na nasączony herbatąi rumem biszkopt , przykryć drugim plackiem , również lekko nasączyć .
  • 7. Posypać cukrem pudrem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy