Ciasto z masą krówkową, galaretką i brzoskwiniami

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mój pomysł na słodki dodatek do kawy

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto (biszkopt):
    -3/4 szklanki mąki tortowej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -5 jajek
    -szklanka cukru
    -szczypta soli
    Na krem:
    -masa krówkowa
    -3/4 kostki masła
    Na wierzch:
    2 galaretki (jedna cytrynowa, jedna mojito
    -puszka brzoskwiń w syropie
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto z masą krówkową, galaretką i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier jednocześnie ubijając, Następnie (nadal ubijając) dodajemy żółtka.Wymieszane i przesiane mąki dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec ok.40 minut w temperaturze 180 stopni. Masę krówkową miksujemy z masłem, wylewamy na ostudzone ciasto i czekamy aż stężeje. Brzoskwinie kroimy w plasterki, syrop odlewamy do garnka, dolewamy 250ml wody, gotujemy, wsypujemy galaretki mieszamy do rozpuszczenia. Na stężałej masie układamy brzoskwinie i zalewamy je wystudzoną galaretką. Odstawiamy do stężenia.

Porady

Do galaretki i kremu dodałam odrobinę rozpuszczonej żelatyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Galaretka Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować