Barszcz czerwony

4.48 (193 ocen)

  • 40 min

Pyszny, szybki i aromatyczny barszczyk czerwony z ziemniakami, szczerze polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 kości schabowe
    4-5 szt. buraków
    1,5 kg ziemniaków
    4- 5 ząbków czosnku
    150 ml. słodkiej śmietanki 30 %
    koncentrat barszczu z buraków w butelce
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy dokładnie umyte kości od schabu posypujemy łyżką soli i gotujemy.
    Kiedy wypłyną szumowiny zbieramy łyżką.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, na połówki, jak kto woli i dorzucamy do wywaru.
    Buraki obieramy, myjemy i 1/2 ścieramy na tarce o drobnych oczkach a połowę kroimy w plasterki i dorzucamy do garnka, gotujemy jeszcze jakieś 15 min. po tym czasie wszystko już powinno być idealne.
    Na koniec dolewamy koncentrat, wyciskamy czosnek i dolewamy śmietankę.
    Wyłączamy płomień i doprawiamy jeszcze solą i pierzem do smaku. SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować