barbari - perski chleb...

4.5 (147 ocen)

perski chleb barbari charakteryzuje się tym, ze piecze go się w postaci owalnych placków, podłużnie naciętych i obficie posypanych sezamem. Ja sezamu akurat już nie miałam wiec posypałam czarnuszką i kuminem

Składniki:

  • 450 mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    200 ml mleka
    50 ml wody
    25 g masła
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 rozmącone jajko
    czarnuszka, kumin, sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Barbari - perski chleb... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalewamy, roztopionym masłem, mlekiem i wodą. Dodajemy cukier, sól i stopniowo mąkę. Zagniatamy lekkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu ok 30 min do wyrośnięcia.

  • barbari 2. Wyrośnięte ciasto chlebowe dzielimy na 5 kawałków; rozciągamy lekko palcami na kształt owalu o grubości 1 cm.
    Nacinamy wzdłuż całego chleba, smarujemy jajkiem i posypujemy.
  • 3. Barbari pieczemy w piekarniku nagrzanym na 250ºC (termoobieg) przez około 10-12 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować