perski chleb barbari charakteryzuje się tym, ze piecze go się w postaci owalnych placków, podłużnie naciętych i obficie posypanych sezamem. Ja sezamu akurat już nie miałam wiec posypałam czarnuszką i kuminem
Składniki:
450 mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
200 ml mleka
50 ml wody
25 g masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 rozmącone jajko
czarnuszka, kumin, sezam do posypania
Barbari - perski chleb... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zalewamy, roztopionym masłem, mlekiem i wodą. Dodajemy cukier, sól i stopniowo mąkę. Zagniatamy lekkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu ok 30 min do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto chlebowe dzielimy na 5 kawałków; rozciągamy lekko palcami na kształt owalu o grubości 1 cm.
Nacinamy wzdłuż całego chleba, smarujemy jajkiem i posypujemy.
3.Barbari pieczemy w piekarniku nagrzanym na 250ºC (termoobieg) przez około 10-12 minut.
Komentarze