Co powiecie na drugie śniadanie do pracy, do szkoły, wystarczy spakować w pojemnik.
Smaczna, prosta w przygotowaniu i szybka sałatka a co najważniejsze pełna warzyw z dodatkiem bagietki. idealna również na imprezy.
Bankietowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą Gyros i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu studzimy i układamy na dnie naczynia.
2.Ketchup mieszamy z majonezem i połowę sosu wykładamy na mięso.
3.Następna warstwa to porwana na małe kawałki sałata lodowa.
Na sałacie układamy umytego, pokrojonego w pół plasterki pomidora.
Następnie obraną pokrojoną w piórka czerwoną cebule.
Umyty, pokrojony w pół plasterki ogórek.
4.Ponownie smarujemy pozostałym sosem.
Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w drobne paseczki i układamy na sosie.
5.Bagietkę kroimy w kromki, kromkę na połowę i połówki na trzy części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach i pieczemy 15 minut w 180°c w rozgrzanym piekarniku.
6.Po upieczeniu bagietkę studzimy i układamy na wierzch sałatki.
Gotowe.
Smacznego.
Komentarze