Bałwanek

4.49 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja córeczka Róża ma już dwa lata i pomaga mi w dekorowaniu bałwanka.

Składniki:

  • Ciasto: 3 jajka
    ● 1/4 szkl. oleju
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 1/4 szkl. wody mineralnej niegazowanej
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● łyżka mąki pszennej
    ● szkl. mąki krupczatki.
    Lukier: 2 białka
    ● cukier
    puder (tyle, aby lukier
    miał konsystencję śmietany).
    Oraz: kolorowe perełki
    (na szalik i czapkę)
    ● czerwony pisak (buzia)
    ● 5 kolorowych drażetek
    ● wiórki kokosowe (na brzuszek)
    ● forma w kształcie bałwanka
    ● tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bałwanek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną
    pianę, powoli dodajemy cukier
    następnie żółtka, olej i wodę.
    Mąki mieszamy z proszkiem,
    dodajemy do ciasta. Delikatnie
    mieszamy drewnianą łyżką.
  • 2. Formę smarujemy tłuszczem,
    oprószamy mąką i wlewamy
    ciasto. Pieczemy ok. 30 minut
    w temperaturze 180 °C.
  • 3. Lukier: białka ucieramy łyżką,
    powoli dodajemy cukier, ciągle
    ucierając, aby nie powstały
    grudki. Ostudzone ciasto smarujemy
    lukrem i dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować