Masa śliwkowa:
300 g powideł śliwkowych
galaretka np. brzoskwiniowa
Masa z kaszą manną:
6 łyżek kaszy manny
1/2 l mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła lub margaryny
sok z 1 cytryny
Masa budyniowa:
1 l mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
3 żółtka
6 łyżek cukru
1 masło lub margaryna
Dodatki:
biała posypka waflowa
ciastka delicje (na guziki)
cukierki M&M`s (na oczy i uśmiech)
ciastka biszkopty (ułożyłam jeden na drugi i wykroiłam nos)
czerwony i pomarańczowy barwnik spożywczy
Tort piernikowy "bałwanek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Jajka ubić z cukrem, dodać resztę składników i wymieszać. Podzielić na 4 części i upiec każdą osobno (w formie 25/35 cm.) w temp. 180*C, przez ok. 20 min.
2.MASA ŚLIWKOWA:
Powidła przełożyć do garnka i zagotować, dodać suchą galaretkę i wymieszać (do rozpuszczenia się galaretki). Odstawić do schłodzenia. Tężejącą masą przełożyć ciasto.
3.MASA Z KASZY MANNY:
Szklankę mleka zagotować z cukrem, pozostałe wymieszać z manną i wlać na gotujące się mleko. Mieszając ponownie zagotować i wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce wystudzoną kaszę i sok z cytryny.
4.MASA BUDYNIOWA:
Część mleka zagotować z cukrem. Żółtka roztrzepać z pozostałym mlekiem i obiema mąkami (tak żeby nie było grudek). Wlać do gotującego się mleka, gotować chwilę by budyń zgęstniał. Wystudzić. Masło ubić na puch i dodawać po łyżce budyń.
5.PRZEŁOŻENIE TORTU:
ciasto - 1/2 masy z kaszy manny - ciasto - masa śliwkowa - ciasto - 1/2 masy z kaszy manny - ciasto. Schłodzić w lodówce kilka godzin.
6.Uformować kształt bałwanka. Posmarować masą budyniową i obsypać posypką waflową, resztę kremu zabarwić na czerwono i udekorować czapkę i szalik. Przyozdobić.
Komentarze