Bakłażany w cieście z dipem czosnkowo-ziołowym

4.5 (143 ocen)

Łatwe w przygotowaniu, oryginalne danie jarskie. Doskonałe jako danie główne, a także jako przystawka.

Składniki:

  • gęste ciasto naleśnikowe (mąka, mleko, jajko, sól)
    bakłażan
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
    3 ząbki czosnku
    ulubione zioła (u mnie mieszanka ziołowa do potraw: owoc róży, natka pietruszki, por, nać selera, cebula suszona, koper)
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dip

Bakłażany w cieście z dipem czosnkowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto jak na naleśniki jednak o bardziej gęstej konsystencji.
    Bakłażan myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki grubości 0,5cm.
    Majonez i jogurt (śmietanę) łączymy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła, dokładnie mieszamy.
    Plasterki bakłażana moczymy dokładnie w cieście i smażymy z obu stron aż się zarumienią. Ewentualnie odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Podajemy na ciepło z dipem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować