Bardzo smaczne , szybkie w przygotowaniu danie . Dostępne składniki - bakłażan, ser feta,kasza jęczmienna,szynka , to duży plus tej potrawy . Sos czosnkowy doskonale dopełnia całość potrawy .
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 bakłażan
100 g. kaszy jęczmiennej z warzywami
150 g. szynki wiejskiej
2 łyżki masła
1 cebula
100 g. sera feta
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka czubrycy zielonej
garść mini pomidorków
kilka listków bazylii
1 łyżka soku z cytryny
Sos:
200 g. jogurtu typu greckiego
2 łyżki śmietany kremówki 15 %
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka przyprawy Natur z koperkiem
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
osolony wrzątek do ugotowania kaszy
olej
naczynie posmarowane olejem
Bakłażan nadziewany kaszą jęczmienną , szynką wiejską i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana kroję na pół po długości , wykrawam środek tak by został 1 cm. miąższu , smaruję sokiem z cytryny ,olejem . Kaszę gotuję w osolonym wrzątku ok. 15 minut , osączam . Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażam na maśle , dodaję pokrojoną w kostkę szynkę , podsmażam, dodaję do kaszy . Ser feta kroję w kostkę , dodaję do kaszy. Kaszę z dodatkami doprawiam solą , czubrycą i pieprzem , mieszam . Bakłażana nadziewam farszem - wypukle , układam w formie , piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut . Składniki sosu , mieszam . Bakłażana dekoruje pomidorkami , listkami bazylii , podaję z sosem .
Komentarze