Bakaliowy keks na białkach

0 (0 ocen)

  • 60 min

Keks jest chrupiący na zewnątrz, a w środku miękki i wilgotny. Jest idealnym rozwiązaniem, gdy pozostały nam białka z wypieku innych ciast. Pyszny i prosty w wykonaniu. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • -1 szklanka białek (ok. 8 sztuk)
    -1 szklanka cukru
    -1 kostka margaryny
    -1 szklanka mąki
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    -szczypta soli
    -dowolne bakalie (u mnie 1/3 szklanki, ale można dać więcej)
    -aromat do ciast, np. cytrynowy lub waniliowy
    -cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bakaliowy keks na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku roztapiamy margarynę i zostawiamy do schłodzenia. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do uzyskania gęstej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Schłodzoną margarynę ostrożnie i stopniowo wlewamy do ubitych białek na przemian z mąką. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką lub łopatką do momentu, aż masa będzie jednolita. Na koniec dodajemy kropelkę aromatu oraz oprószone w mące bakalie i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować