Keks jest chrupiący na zewnątrz, a w środku miękki i wilgotny. Jest idealnym rozwiązaniem, gdy pozostały nam białka z wypieku innych ciast. Pyszny i prosty w wykonaniu. Polecam!
60 min
Składniki:
-1 szklanka białek (ok. 8 sztuk)
-1 szklanka cukru
-1 kostka margaryny
-1 szklanka mąki
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-dowolne bakalie (u mnie 1/3 szklanki, ale można dać więcej)
-aromat do ciast, np. cytrynowy lub waniliowy
-cukier puder do posypania
Bakaliowy keks na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku roztapiamy margarynę i zostawiamy do schłodzenia. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do uzyskania gęstej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Schłodzoną margarynę ostrożnie i stopniowo wlewamy do ubitych białek na przemian z mąką. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką lub łopatką do momentu, aż masa będzie jednolita. Na koniec dodajemy kropelkę aromatu oraz oprószone w mące bakalie i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze