Tort bakaliowy na białkach

  • wyświetlono: 596 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Jeśli ktoś uwielbia bakalie, to ten torcik jest wprost idealny dla niego :) Kokos, orzechy, migdały, a do tego mleczna czekolada w lekkim śmietankowym kremie. Całości dopełnia ananas, nie tylko na zewnątrz :) Pomysł na ciasta białkowe zaczerpnęłam od naszej Dorotki W.

Joanna Tokarz
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 120min

Składniki

Na tortownicę o śr. 28cm:

Ciasto białkowe I
4 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki krupczatki
1/4 szklanki oleju
50g orzechów włoskich

Ciasto białkowe II
4 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki krupczatki
1/4 szklanki oleju
50g migdałów w płatkach

Ciasto białkowe III
4 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki krupczatki
1/4 szklanki oleju
50g wiórek kokosowych

Krem:
1 duży kubek śmietany 30% (400g)
1 serek mascarpone (250g)
1/2 szklanki cukru pudru
1 śmietan-fix
1 tabliczka czekolady z orzechami
1 duży wafelek princessa kokosowa

Ponadto:
1 słoiczek dżemu ananasowego (280g, Łowicz)
1 puszka ananasów w plastrach lub kawałkach

Sposób przygotowania przepisu:

Tort bakaliowy na białkach

  • 1. Ciasta białkowe
    Białka, cukier oraz proszek do pieczenia ubić na sztywną pianę. Delikatnie dosypywać mąkę ziemniaczaną i mieszać ręcznie, najlepiej drewnianą łyżką. Do masy wlać olej i mieszać aż do połączenia się składników. Na końcu dodać odpowiednio do każdego placka:
    I- posiekane drobno orzechy
    II- płatki migdałów
    III- kokos

    Każdy placek piec w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 20 min. (do suchego patyczka). Przełożyć na tacki, pozostawić do ostudzenia.
  • 2. Krem:
    Śmietankę ubijamy wraz ze śmietan-fixem na sztywną masę. Do kremu dodajemy serek mascarpone i ubijamy jeszcze przez chwilę na wolnych obrotach. Dodajemy cukier puder oraz posiekaną drobno czekoladę z orzechami i wafelek princessa. Mieszamy, ewentualnie odstawiamy w chłodne miejsce jeśli nasze blaty są jeszcze zbyt ciepłe, by je przełożyć.
  • 3. Przełożenie:
    Placek orzechowy - 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - ok 1/4 kremu śmietankowego z mascarpone - placek migdałowy - 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - ok. 1/3 kremu śmietankowego - placek kokosowy - ok 1/2 kremu śmietankowego - posiekane drobno kawałki ananasa. Pozostałą częścią kremu smarujemy boki naszego tortu.

Porady

Do przełożenia tortu możemy użyć dżemu o dowolnym smaku, placki są wtedy bardziej nawilgnięte i jak dla mnie smakują super :)
KHWS_01-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortananasmigdałyczekoladaorzechyDeserkokosbakaliedo kawyz białekprincessadżem ananasowyprzepis_miesiąca1000bez alkoholu

Komentarze

Podobne przepisy

Jabłecznik na białkach

Dodane przez: alaaa

Jabłecznik na białkach

Czy u Was też często jest nadmiar...

Babka cytrynowa na białkach

Dodane przez: akrobatka22

Babka cytrynowa na białkach

Puszysta, delikatna babka cytrynowa....

Babka "tulipan" na białkach

Dodane przez: joanna30

Babka "Tulipan" na białkach

Babka to jeden z obowiązkowych...

Kokosanki na białkach

Dodane przez: mariwanna

Kokosanki na białkach

Upieczenie kokosanek to sposób...

image-15p0x76

Dodane przez: Mniam1

Pomarańczowy torcik na białkach

Mocno kakaowe ciasto upieczone...

Tort baakaliowy

Dodane przez: Margaret92

Tort bakaliowy

Idealny na świąteczny stół

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE