Bakaliowiec czyli salceson na słodko

  • wyświetlono: 760 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ciasto tak proste i szybkie do wykonania, aż trudno uwierzyć, że dostarcza takich wyjątkowych walorów smakowych :) Polecam każdemu, bo tego ciasta nie da się zepsuć. Wspaniałe do porannej kawy, poobiedniego deseru, poczęstunku dla gości…

Młoda mama
  • 120min

Składniki


6 średnich jabłek
1 szkl. cukru
3/4 szkl. orzechów włoskich
3/4 szkl. ulubionych bakalii
3 jajka
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Bakaliowiec czyli salceson na słodko

  • 1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę. Do pokrojonych jabłek dodajemy cukier, orzechy i bakalie (ja wykorzystałam migdały w płatkach, śliwki suszone, wiórki kokosowe), dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1-2 godziny.
  • 2. Po upływie tego czasu do mieszanki owocowo-bakaliowej dodajemy rozkłócone jaja, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej.

    Pieczemy około 1 godziny w 180st. Po upływie 40 minut polecam zmienić tryb pieczenia na opiekanie od dołu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

bakaliowiec

Dodane przez: MarzenaM

Bakaliowiec

Ciasto zasmakowało mi u koleżanki....

chrust

Dodane przez: Cukiereczek

Słodkie cudaki czyli chrust lany

Zawsze chętnie smażymy ten chrust...

Bakaliowiec

Dodane przez: MagdaP

Bakaliowiec

Przepyszne, bogate w bakalie, bożonarodzeniowe...

Bakaliowiec

Dodane przez: danusia19671

Bakaliowiec

Pyszne ciasto pełne bakalii

bakaliowiec

Dodane przez: agusia80

Bakaliowiec

Nie wymaga dużo pracy a jest pyszny!

Salceson

Dodane przez: paula84

Salceson

to pyszne ciasto wygląda niemalże...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE