Bakaliowiec

4.49 (203 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepyszne, bogate w bakalie, bożonarodzeniowe ciasto. Tak wszystkim smakuje, że od razu robię z podwójnej porcji.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 35 dkg suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, figi, morele, śliwki)
    - 25 dkg mieszanki orzechów (np. włoskie, laskowe, migdały)
    - 1/2 szkl. mąki pszennej
    - 1/3 szkl. cukru
    - 3 jajka
    - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/4 łyżeczki sody
    - 1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
    - szczypta soli
    - łyżeczka cukru waniliowego (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

4.49 (203 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bakaliowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj sól, orzechy, owoce, wymieszaj.
  • 2. Krótko zmiksuj jajka z cukrem (i ewentualnie cukrem waniliowym), cynamonem lub przyprawą do piernika. Przelej do miski z mąką i bakaliami, wymieszaj łyżką, aby bakalie były równomiernie oblepione ciastem.
  • 3. Keksówkę 25x10cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto, lekko je dociśnij, wyrównaj wierzch.
    Foremkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st.C. i piecz ok. 60 min., aż ciasto będzie złote.

Porady

Do ciasta można dodać dowolne orzechy i suszone owoce, ich proporcje można modyfikować w zależności od upodobań. Ciasto kroimy po całkowitym wystudzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować