Bakaliowiec

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Rewelacyjny smak,ciasto bogate w bakalie zatopione w likierze jajecznym i kajmaku,masa bakaliowa osadzona pomiędzy biszkoptem orzechowym i bezą kokosową ,całość wykończona polewą czekoladową i orzechami na pewno będzie pysznym wypiekiem na święta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na biszkopt orzechowy:
    300 g mielonych orzechów włoskich
    5 jajek
    110 g cukru kryształu
    40 g bułki tartej
    1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    na bezę kokosową:
    300 g wiórek kokosowych
    5 białek
    200 g cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    na masę bakaliową:
    50 g posiekanych orzechów włoskich
    50 g posiekanych orzechów laskowych
    50 g rodzynek
    50 g żurawiny
    50 g kokosu
    50 g posiekanych migdałów
    puszka masy krówkowej
    szklanka likieru jajecznego
    200 g masła

    na polewę:
    100 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady deserowej
    2/3 szklanki kremówki

    ponadto:
    posikane orzechy włoskie


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Beza Ciasto

Bakaliowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotować biszkopt orzechowy:
    Zmielone orzechy wymieszać z bułką tartą,kawą i proszkiem do pieczenia.
    Białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier,doda żółtka,zmiksować.
    Na końcu dodać mieszankę suchych składników i zmiksować do połączenia składników.
    Ciasto wylać na blaszkę 25x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni około 20 minut.
  • 2. przygotować bezę kokosową:
    Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier puder,następnie wsypać kokos połączony z mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać łyżką,.
    Bezę kokosową upiec tak samo jak biszkopt orzechowy.
  • 3. Wszystkie bakalie wymieszać w misce i zalać likierem jajecznym,wstawić do lodówki na 3 godziny,a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie miękkie masło zmiksować z masą krówkową,dodać namoczone bakalie i dokładnie wymieszać.
  • 4. Czekolady połamać na kawałki i rozpuścić z kremówką w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta,posypać posiekanymi orzechami.

    Ułożenie warstw ciasta:biszkopt orzechowy-masa bakaliowa-beza kokosowa-polewa-posiekane orzechy włoskie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować