Ten deser nie wymaga pieczenia, które nie jest moją mocną stroną. Jest bardzo prosty do zrobienia, a na jesienne popołudnia do gorącej kawy jest idealny.
Składniki:
1 szklanka mleka
3 łyżeczki żelatyny
1 kostka. margaryny do pieczenia
4 łyżki cukru
3 łyżeczki kakao
3 małe opakowania herbatników
bakalie
plastikowa butelka po 1,5 l. wodzie mineralnej.
Salceson na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy butelkę po 1,5 litrowej wodzie mineralnej, a następnie odcinamy od góry 1/3 butelki. Ważne, aby butelka w środku była sucha.
2.Mleko należy zagotować i lekko przestudzić. Żelatynę rozrabiamy w 4-5 łyżkach przegotowanej zimnej wody. Do przestudzonego mleka dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Margarynę, kakao i cukier gotujemy do czasu, aż składniki się rozpuszczą. Po przestudzeniu dodajemy do mleka z żelatyną i mieszamy.
Herbatniki kruszymy na kawałki wielkości dużego paznokcia, a następnie łączymy z przestudzoną masą. Wsypujemy bakalie wg. uznania (orzechy, płatki migdałowe, rodzynki). Wszystko razem mieszamy.
Masę przekładamy do wcześniej przygotowanej butelki. Wierzch przykrywamy np. folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 8 godzin, a najlepiej na całą noc do stężenia.
Rozcinamy wzdłuż butelkę i wyciągamy salceson.
Komentarze