Salceson na słodko

4.5 (161 ocen)

Ten deser nie wymaga pieczenia, które nie jest moją mocną stroną. Jest bardzo prosty do zrobienia, a na jesienne popołudnia do gorącej kawy jest idealny.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    3 łyżeczki żelatyny
    1 kostka. margaryny do pieczenia
    4 łyżki cukru
    3 łyżeczki kakao
    3 małe opakowania herbatników
    bakalie
    plastikowa butelka po 1,5 l. wodzie mineralnej.
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Salceson na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy butelkę po 1,5 litrowej wodzie mineralnej, a następnie odcinamy od góry 1/3 butelki. Ważne, aby butelka w środku była sucha.
  • 2. Mleko należy zagotować i lekko przestudzić. Żelatynę rozrabiamy w 4-5 łyżkach przegotowanej zimnej wody. Do przestudzonego mleka dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Margarynę, kakao i cukier gotujemy do czasu, aż składniki się rozpuszczą. Po przestudzeniu dodajemy do mleka z żelatyną i mieszamy.
    Herbatniki kruszymy na kawałki wielkości dużego paznokcia, a następnie łączymy z przestudzoną masą. Wsypujemy bakalie wg. uznania (orzechy, płatki migdałowe, rodzynki). Wszystko razem mieszamy.
    Masę przekładamy do wcześniej przygotowanej butelki. Wierzch przykrywamy np. folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 8 godzin, a najlepiej na całą noc do stężenia.
    Rozcinamy wzdłuż butelkę i wyciągamy salceson.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować