bakaliowe_wypieki Balakiowy sen

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jest dla mnie szczególna, ponieważ jest totalnym zaskoczeniem. Truskawki, jabłka, przyprawy korzenne, śliwki, orzechy i czekolada... To jest na prawdę pyszne.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - masło: 175 gramów
    - cukier muscavado: 150 gramów
    - jajaka: 5 sztuk
    - mąka: 100 gramów
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - mielone migdały: 100 gramów
    - jabłko średnie: 2 sztuki
    - śliwki suszone bez pestek: 10 sztuk
    - orzechy włoskie (posiekane): 200 gramów
    - czekolada mleczna lub gorzka: 100 gramów
    - woda: 2 łyżki
    - śmietanka kremowa 36%: 1 szklanka
    - daktyle suszone: 1 szklanka
    - cukier puder: 100 gramów
    - dżem truskawkowy: 2 szklanki
    - Grand Marnier, Cointreau lub inny likier pomarańczowy: 50 mililitrów
    - orzeszki ziemne w miodzie: 0.33 szklanki
    - miód lipowy płynny: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bakaliowe_wypieki balakiowy sen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakaliowy sen 1. Jabłka obrać i posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.Partiami dodać 3 jajka staje miksując. Dodać mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Kiedy masa będzie jednolita, wyłączyć mikser. Mieszając dodać połowę posiekanych orzechów, połowę jabłek, posiekane suszone śliwki i mielone migdały. Wylać do natłuszczonej formy o boku 22 cm. Posypać resztą jabłek i orzechów. Piec ok. 50 min.
    W tym czasie przygotować krem czekoladowy. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z łyżką wody. Kiedy lekko przestygnie dodać do niej żółtka. Białka z odrobiną soli obić na sztywną pianę. Dodać część piany do czekolady i wymieszać. Dodać resztę białek delikatnie mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy. Wstawi do lodówki.
    Ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
    Przestudzone ciasto posmarować obficie dżemem wymieszanym z cointreau, pokryć warstwą kremu czekoladowego, a następnie bitej śmietany. Ciasto ozdobić daktylami, drobno posiekanymi orzeszkami i pasemkami miodu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować