Takie zabawne bajaderki możemy przygotować na Komunię, urodziny bądź inną uroczystość. To ciekawy pomysł na wykorzystanie resztek z biszkoptów. Dzieci będą zachwycone taką słodką ozdobą.
Bajaderki- brunatne misie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przygotowania tych uroczych misiów użyłam resztek z kakaowego biszkoptu, dlatego wyszły takie ciemne. Wystarczy je dobrze wysuszyć a potem rozgnieść wałkiem na proszek.
2.Do mleka dodajemy masę orzechową, podgrzewamy do rozpuszczenia. Na koniec dosypujemy rozpuszczalne kakao, mieszamy do połączenia składników.
3.Proszek biszkoptowy przesypujemy do miski, wlewamy mieszankę mleczno- kakaowo- orzechową oraz rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie mieszamy ręką aby powstała zwarta masa. Jeżeli nie uda nam się ulepić kulki musimy dodać więcej masła.
4.Specjalne foremki typu „ule” w kształcie misia wypełniamy masą. Każdą figurkę układamy w papilotkach. Przy jednym uchu misia wbijamy po jednym motylku. Z posypki wybieramy zielone i różowe bądź czerwone groszki, które umieszczamy w miejscach oczu i nosa. Na czekoladowych serduszkach robimy dowolny napis za pomocą barwnika i wykałaczki. Może to sprawić nam trochę kłopotów, ponieważ powierzchnia czekolady jest śliska.
5.Każdemu misiowi „wręczamy” po serduszku i ustawiamy je tak, aby tworzyły wybrany napis.
Komentarze