Domowe bagietki pachnące suszoną bazylią i pomidorami o delikatnym smaku mleka. Dodatek czarnuszki dostarcza wielu witamin a całość smakuje wyśmienicie.
Bagietki mleczne z bazylią i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:Drożdże w kruszyć do miski , dodać cukier oraz mąkę. Wlać mleko , wymieszać do powstania jednolitej konsystencji kwaśnej śmietany. ( ewentualnie dodać mleka lub mąki) Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 15-20 min. ( powinien być zwięzły)
2.Ciasto:Do miski wsypać mąkę , dodać mleko zagęszczone , jajka , masło, pieprz , bazylię i suszone pomidory oraz wyrośnięty zaczyn.
3. Wyrabiać ciasto rękoma ok. 15min aż zacznie odchodzić od dłoni. ( w razie potrzeby dodać odrobinę mąki) Ciasto przykryć ściereczką ,odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. do podwojenia objętości.
4.
Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie , podzielić na cztery kawałki.
5.
Każdą część rozwałkować cienko.
6.Zwinąć ciasto z rulon , odstawić ponownie na 30 min w ciepłe miejsce.
7.Wyrośnięte rulony bagietek naciąć ostrym nożem , posmarować żółtkiem oraz posypać czarnuszką.
Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Komentarze