Bardzo dobre na samo lub jako dodatek do zup czy sałatek. Mięciutkie i pachnące paluchy z dodatkiem sera i czarnuszki, długo pozostają świeże dzięki zaczynowi
Składniki:
Zaczyn:
200 g wody
200 g mąki pszennej typ 650
7 g drożdży
Ciasto właściwe:
100 g zsiadłego mleka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
250 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki pszennej typ 2000
Oraz:
1 jajko do posmarowania
150 g sera żółtego
1-2 łyżeczki czarnuszki
1 łyżeczka czerwonej papryki
Bagietki z serem i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
zaczyn:
W wodzie rozpuścić pokruszone drożdże, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 6 godzin
Po tym czasie dodać do zaczynu cukier, zsiadłe mleko (ogrzane do temp. pokojowej), olej. Wymieszać.
Następnie wsypać obie mąki i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść i podzielić na 8 kawałków.
Z każdego kawałka uformować wałek i ułożyć na blasze do bagietek. Przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego napuszenia.
Podrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tartym żółtym serem, czarnuszką i papryką w proszku. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temp. 190 stopni. Piec około 15-17 minut (od momentu nagrzania się piekarnika)
Komentarze