Bagietki z serem i czarnuszką

0 (0 ocen)

Bardzo dobre na samo lub jako dodatek do zup czy sałatek. Mięciutkie i pachnące paluchy z dodatkiem sera i czarnuszki, długo pozostają świeże dzięki zaczynowi

Składniki:


  • Zaczyn:
    200 g wody
    200 g mąki pszennej typ 650
    7 g drożdży
    Ciasto właściwe:
    100 g zsiadłego mleka
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    250 g mąki pszennej typ 650
    100 g mąki pszennej typ 2000
    Oraz:
    1 jajko do posmarowania
    150 g sera żółtego
    1-2 łyżeczki czarnuszki
    1 łyżeczka czerwonej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bagietka Ser

Bagietki z serem i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    zaczyn:
    W wodzie rozpuścić pokruszone drożdże, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 6 godzin

    Po tym czasie dodać do zaczynu cukier, zsiadłe mleko (ogrzane do temp. pokojowej), olej. Wymieszać.

    Następnie wsypać obie mąki i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść i podzielić na 8 kawałków.

    Z każdego kawałka uformować wałek i ułożyć na blasze do bagietek. Przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego napuszenia.

    Podrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tartym żółtym serem, czarnuszką i papryką w proszku. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temp. 190 stopni. Piec około 15-17 minut (od momentu nagrzania się piekarnika)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Bułka Czarnuszka Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować