Babka ziemniaczana z sosem koperkowym

5 (140 ocen)

W smaku przypomina placki ziemniaczane. Jest bardzo treściwa. Jeśli pominiemy boczek, taka babka jest świetna jako dodatek do obiadowego mięsa. Ja polałam ją sosem koperkowo-czosnkowym.

Składniki:


  • Babka:
    2 kg dużych, mączystych ziemniaków (unikamy młodych)
    3 średniej wielkości cebule
    250g boczku wędzonego
    250g kiełbasy
    2 jajka L
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki kaszy mannej
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki słodkiej papryki

    Sos koperkowy:
    2 ząbki czosnku
    1/2 pęczka koperku
    300ml jogurtu greckiego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babka ziemniaczana z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na suchej patelni podsmażamy najpierw boczek. Ściągamy go z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę i kiełbasę.
  • 2. Ziemniaki ścieramy jak na placki ziemniaczane. Odsączamy je z wody, nie mogą być jednak całkiem suche. Najlepiej odciskać je na drobnym sitku, dociskając dłońmi tak by trochę wody zostało.
  • 3. Do startych ziemniaków dodajemy jajka, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę manną, mąkę, przyprawy i przestudzony boczek, kiełbasę i cebulę. Dokładnie mieszamy.
  • 4. Masę wykładamy do keksówki (ok. 30x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 2h.
  • 5. Przygotowujemy sos koperkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy. Łączymy z jogurtem greckim, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Sosem polewamy kawałki babki tuż przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować