Pyrczok, czyli babka ziemniaczana

4.49 (142 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyrczok, babka ziemniaczana potocznie kartoflarz – babka z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami z wędzonego boczku i pokrojonej w kostkę cebuli. Pikantnie przyprawiona i upieczona w piekarniku na złocisto-brązowy kolor. Jest tradycyjną potrawą kuchni kresów wschodnich.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki 9 szt.
    boczek wędzony 30 dag
    kiełbaska śląska 1 szt.
    cebula 2 szt.
    jajka 3 szt.
    mąka pszenna 0,5 szklanki

    Przyprawy:

    sól
    pieprz ziołowy
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Pyrczok, czyli babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyrczok, czyli babka ziemniaczana. 1. Obrane, wymyte ziemniaki ścieramy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, majeranek, wbijamy jajka oraz dodajemy pieprz ziołowy. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbasę i cebulę. Gdy się podsmażą, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Smarujemy olejem formę, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyjmujemy babkę z formy. Babkę możemy konsumować zaraz po wyjęciu z formy z kwaśną śmietaną. Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować