Babka z makiem z puszki i suszoną śliwką

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 20 dag masła lub margaryny
    1 niepełna szklanka cukru
    cukru wanilinowego
    6 jajek
    3 szklanki mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki mleka
    30 dag masy makowej z puszki
    15 dag suszonych śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki

Babka z makiem z puszki i suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę na dużą babkę z kominem wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
    Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180*C.
    Margarynę zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, miksując dodać po jednym jajku. Partiami dodać na zmianę przesianą mąkę i mleko, a następnie masę makową. Dodać pokrojone suszone śliwki, obtoczone w 1 łyżce mąki, wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut, do suchego patyczka. Na 10 minut zostawić w formie, a potem przełożyć na kratkę kuchenną.

Porady

Wystudzoną babkę polać lukrem, polewą lub oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować