20 dag masła lub margaryny
1 niepełna szklanka cukru
cukru wanilinowego
6 jajek
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
30 dag masy makowej z puszki
15 dag suszonych śliwek
Babka z makiem z puszki i suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę na dużą babkę z kominem wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180*C.
Margarynę zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, miksując dodać po jednym jajku. Partiami dodać na zmianę przesianą mąkę i mleko, a następnie masę makową. Dodać pokrojone suszone śliwki, obtoczone w 1 łyżce mąki, wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut, do suchego patyczka. Na 10 minut zostawić w formie, a potem przełożyć na kratkę kuchenną.
Porady
Wystudzoną babkę polać lukrem, polewą lub oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze