Babka wielkanocna

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dla mnie wielkanocna babka musi być pulchna, wilgotna i pyszna. Ta ma wszystko czego pragnę.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
    - margaryna: 250 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 szklanka
    - jaja: 4 sztuki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - kakao: 2 łyżki
    - płatki migdałowe: 1 sztuka
    - olej: 1 sztuka
    - bułka tarta: 1 sztuka
    - Polewa czekoladowa:: 1 sztuka
    - margaryna: 125 gramów
    - woda: 2 łyżki
    - cukier: 3 łyżki
    - kakao: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, miksujemy. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy dodajemy do masy jajecznej,cały czas miksując, następnie mąkę ziemniaczaną również przesiewamy i dodajemy. Margarynę rozstapiamy i gorącą wlewamy do ciasta, dalej miksujemy. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 3/4 ciasta, do pozostałej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy ok 40 min. w temp. 180 stopni.
    Przygotowujemy polewę. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy gorącą wodę, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok 2 min. Babkę wyciągamy z foremki polewamy polewą i dekorujemy płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować