Babka pomarańczowa

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna i aromatyczna babka pomarańczowa.
Jak ona pachnie....
Zrobiłam ją na bazie babki piaskowej.
Bardzo polecam, spróbujcie koniecznie.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    szczypta soli
    1 niepełna szklanka cukru
    1 niepełna szklanka oleju
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 ml soku z pomarańczy
    otarta skórka z 1 pomarańczy

    Polewa:
    60 g. czekolady mlecznej
    30 g. śmietanki 30 %

    Dodatkowo:
    kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Babka piaskowa

Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka pomarańczowa 1. Pomarańczę dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
    Następnie zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.

    Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę.
    Następnie, cały czas miksując, powoli wlewać olej i sok z pomarańczy.
    Na koniec, przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodać
    otartą skórkę pomarańczową.
    Zmiksować tylko do połączenia składników.
  • Babka pomarańczowa 2. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 55 minut.
    Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
  • Babka pomarańczowa 3. Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać
    aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.

    Wystudzoną babkę udekorować polewą i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować