Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańczę dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Następnie zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę.
Następnie, cały czas miksując, powoli wlewać olej i sok z pomarańczy.
Na koniec, przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodać
otartą skórkę pomarańczową.
Zmiksować tylko do połączenia składników.
2.Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 55 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
3.Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać
aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.
Wystudzoną babkę udekorować polewą i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Komentarze