Babka na białkach

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis kuchni staropolskiej. Przyda się, gdy zostaną nam białka po wypiekach i nie mamy z nimi co zrobić.

  • 50 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki krupczatki
    2 szklanki mleka
    4 dag drożdży
    szklanka cukru pudru
    25 dag masła lub masła roślinnego
    10 da migdałów (mogą być płatki)
    szklanka surowych białek
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże wraz z łyżką cukru i łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Białka z pozostałym cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy, wraz wyrośniętymi drożdżami do wygrzanej mąki, lekko mieszamy, dodajemy sól, posiekane migdały i wyrabiamy ciasto. Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy roztopiony letni tłuszcz i przez chwilę wyrabiamy razem, odstawiamy do wyrośnięcia.
    Gdy podwoi objętość, nakładamy do 2 średniej wielkości, natłuszczonych foremek (lub 1 większej), odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło ponownie, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160 st. C przez ok. 60 min.
    Babki są gotowe, gdy wierzch się zrumieni, a boki odstają od foremek.

    Czas przygotowania: 50 min + oczekiwanie
    liczba porcji: 25
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować