Babka dyniowa - dwukolorowa

4.48 (194 ocen)

Temu ciastu zdecydowanie mówię-TAK!!! Jest szybkie w przygotowaniu, wilgotne i pyszne! Lekko korzenny, dyniowy smak jasnej warstwy idealnie łączy się z kakaowym - Polecam!

Składniki:

  • Forma 12x36 cm
    Składniki:
    • 4 duże jajka,
    • 3 szklanki mąki,
    • 1,5 szklanki cukru,
    • 1 szklanka oleju,
    • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia,
    • szczypta sody
    • ¾ szklanki pure z dyni,
    • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
    • 1,5 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Keks Desery

Babka dyniowa - dwukolorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane jajka z cukrem 1. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i całość miksujemy do uzyskania puszystej masy.
  • wymieszanie sypkich składników 2. W oddzielnej misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika.
    Do ubitych jajek dodajemy wymieszaną mąkę oraz wlewamy olej. Całość dokładnie miksujemy.
  • dodanie dyni i kakao 3. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części. Do pierwszej dodajemy 0,5 szklanki pure z dyni, a do drugiej kakao, szczyptę sody oraz pozostałą zmiksowaną dynię.
  • wymieszane ciasta 4. Obie części dokładnie mieszamy.
  • ciasto wylane na blaszkę 5. Na przygotowaną blaszkę wykładamy najpierw ciemną warstwę, a następnie jasną. Ciasto wstawiamy do piekarnika na około 50 minut (180°C). Po upieczeniu studzimy.

Porady

Z tych samych proporcji można upiec pyszne małe babeczki!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować